Forside        Vandreoplevelser        Billedserier        Her er Gendarmstien

ETAPE 4

Kollund Skov

Kollund Mole

Fakkelgården

Mariagården i Kollund

SønderhavJeg nød dagen i dag


Trapper i Kollund Skov


Til minde om Grossheim


Bro over kløft i Kollund Skov


Kollund Mole


Gendarmstien ved Kollund Strand


Stenen står ved indkørslen


Mariagården i Kollund


Udsigten fra Østerskovvej


Villa Montevideo i Sønderhav


Fjordvejen i Sønderhav


Ved Annies Kiosk i Sønderhav


Dejlig forret på Kværs kro

 

Søndag d. 10. maj 2015: Kobbermølle-Sønderhav

 

Strækningen fra Kobbermølle til Sønderhav er balsam for sjælen. Kollund skov er unik, og det meget kuperede terræn giver en helt særlig oplevelse. Stranden fra Kollund til Sønderhav får tiden til at stå stille, så langt øje rækker.  

 

Af Hanne Thoms.

 

 

Kollund Skov

 

Kollund Skov

 

Kollund Skov

 

 

Kollund Skov

Vi havde inviteret mine forældre og Jens' mor med på denne tur, som startede ved Dambroen i Kobbermølle og sluttede i Sønderhav, dvs. med efterfølgende mors dags buffet i Kværs.

 

Især min mor var dybt taknemmelig for denne helt unikke mors dags gave. Det kunne ikke være bedre. Vejret viste sig fra den solskinsrige side, hvilket gjorde dagens oplevelser endnu rigere.

 

Jens, hans mor og min far dannede ledsagervogn i dag og benyttede sig bl.a. af muligheden for lidt grænsehandel, mens min mor og jeg gik tur.

 

Kollund Skov er en STOR naturoplevelse

I Kollund Skov er der virkelig mange bakker og kløfter. De er et resultat af den sidste istid. Tæt ved kysten er der store, stejle skrænter og lange, dybe kløfter ind i skoven. Området har således også mange stejle trapper og broer over kløfterne. Steder hvor man absolut må holde kigge-pause og nyde det smukke syn.

 

Landsbyen Kollund stammer fra 1400-tallet og hed oprindeligt "Kålund" - opkaldt efter de alliker (kåer), der holdt til i dette område. 

 

Kollund Skov er dansk privatejet siden 2006, men har igennem mange år været et varmt politisk emne mellem Danmark og Tyskland, som begge havde ønske om ejerforhold.

 

I 1872-1873 tog Dr. Ernst Maria Grossheim initiativ til at bevare Kollund Skov. På det tidspunkt var skoven truet, fordi private skovejere var i gang med at fælde træerne.

Dr. Grossheim dannede en komité med det formål at opkøbe de truede skovarealer. Købsprisen på 4000 daler blev skaffet dels ved private bidrag, dels ved tilskud fra offentlige myndigheder.

 

I 1883 købte byen Flensborg dele af Kollund Skov for at sikre byens borgere dette rekreative område. Ved genforeningen i 1920 bevarede Flensborg ejerskabet, selv om skoven kom til at ligge i Danmark.

 

Efter 2. verdenskrig blev alle tyske ejendomme i Danmark konfiskeret. Men det danske flertal i Byrådet i Flensborg fik ved hjælp af I. C. Møllers veltalenhed, popularitet og indflydelse gennemført en undtagelse for Kollund Skov.

 

Det endte dog med, at Flensborg i 2006 solgte skoven til private købere i Danmark for at forbedre byens finansielle situation. Noget der siden har medført et tysk initiativ til at forsøge at købe skoven tilbage. Dette har Flensborg kommune dog afvist.

 

Dansk eller tysk - man møder begge folkeslag, når man går tur på Gendarmstien i Kollund Skov, og den klassiske hilsen er 'mojn'. I dag var der rigtig mange, som benyttede det dejlige vejr til en tur rundt i denne pragtfulde skov. 

 

Gendarmstien fortsætter forbi Kollund Mole

Efter Kolllund Skov fortsætter Gendarmstien ad villaveje gennem Kollund by. Først kommer man forbi Kollund Mole, hvor der nu er roklub. Tidligere var molen anløbsstedet for "æ spritte", spritbåd-ruten mellem Kollund og Flensborg. Skibene sejlede frem og tilbage mange gange om dagen, så gendarmerne havde nok at se til.

 

Da sejladsen var på sit højeste i 1960'erne var Kollund Mole med 3,17 mill. passagerer Danmarks største person trafikhavn. Danskerne købte øl, vin, spiritus og cigaretter, mens tyskerne købte fødevarer, især smør.

 

For at beskytte Flensborg Fjord mod engelske bombefly blev der under den tyske besættelse af Danmark i 2. verdenskrig opstillet en tysk lyskaster og antiluftskyts på Kollund Mole. I Kollund Skov var det et tilsvarende batteri.

 

Fakkelgården havde lukket om søndagen

Lidt nord for Kollund Strand ligger restauranten 'Fakkelgården'. Fra Gendarmstien er der markeret en lille sti, som efter 127 m fører til Fakkelgårdens Gendarmstue, hvor der i dag findes en stor samling af gamle Gendarm-effekter. Dette besøg må vi have til gode til en anden gang.

 

I 1936 blev her indviet et kombineret vandrerhjem og kulturhus (Grænsehjemmet), som skulle øge unge menneskers kendskab til grænselandet og skabe forståelse for områdets særlige kultur. Ud over de lokale deltog det danske kongepar Christian 10. og Alexandrine i indvielsen.

 

Under 2. verdenskrig blev stedet brugt til rekreation for sårede tyske soldater. Det siges, at Grænsehjemmets bestyrer i al hemmelighed gav danske sabotører husly i Tårnet, hvor de således levede under samme tag som den uvidende besættelsesmagt.

 

 

Mariadøtrenes kapel

 

 

Kan ses i kapellet

 

Ta' et hvil - nyd udsigten

 

Selfie via gadespejlet

Mariagården i Kollund er et nonnekloster

Mariagården ligger på Østerskovvej 38 i Kollund, og man kommer lige forbi, når man følger Gendarmstien fra Kollund til Sønderhav. Vi var så heldige at træffe to af søstrene, som viste os kapellet.

 

På Mariagården er der etableret et luthersk klosterfællesskab, der kalder sig Mariadøtrene. Dette nordiske søsterfællesskab blev grundlagt i Sverige af Paulina Mariadotter. Hun levede fra 1903-1985 og viede sit liv til Gud.

 

Paulina Mariadotter hed oprindeligt Gunvor Paulina Norrman og arbejdede i Vallby i Sverige fra 1928-1940. Her var hun lærerinde på et nystartet skolehjem (Hornø) for piger, og dette kristne, sociale arbejde var med til at modne hende til Guds kaldelse til klosterliv.

 

I dag lever der Mariadøtre i Vallby og Vadstena i Sverige, i Kollund i Danmark og i Nådendal i Finland.

 

Mariadøtrene er klædt i blå dragt og blå hovedbeklædning. De har et lille, smukt kapel, hvor de beder tre gange om dagen. Her er alle i øvrigt velkomne til at deltage. Man kan også opholde sig i gæstehuset på Mariagården og fx fordybe sig i læsning eller meditere.

 

"At de alle må være ét" (Joh 17,21a)

Mariadøtrenes mission er at skabe et miljø, hvor Guds kærlighed har mulighed for at nå andre, en lægende livsatmosfære og fred i og mellem hjerterne. Vægten lægges på således på tidebønner, gensidig kærlighed og fælles spiritualitet.

 

Fra Kollund til Sønderhav

På Østerskovvej, lige før man kommer ind i Dyrhave skov nær Sønderhav, var der en fristende bænk bag en privat garage. På bænken stod skrevet: "Ta et hvil - nyd udsigten". Det måtte vi selvfølgelig prøve, og her var den smukkeste udsigt ud over Flensborg Fjord.

 

Jeg tænkte, at ejerne med fordel kunne lave en 'ta' selv bod' med forfriskninger til de Gendarmsti-vandrere, der måtte komme forbi. Ikke nogen særlig indtægtskilde, men stedet indbød til en kaffepause, hvor man kunne sidde og nyde det storslåede landskab.

 

I Dyrhave skov så vi, at der blev fældet mange træer. På den ene side af Gendarmstien var der en stor lysning med træstubbe, på den anden side en enorm stabel af træstammer.

 

Længere fremme nær Sønderhav blev Gendarmstien en asfalteret vej, der både snoede sig og gik stejlt ned ad.

I et skarpt sving på den meget smalle skovvej var der et gadespejl. Her lykkedes det os at ta' en sjov selfie.

 

Gendarmstien fulgte herefter Fjordvejen ind til Sønderhav. Siden 1900-tallet har denne kyststrækning været et yndet udflugtssted og feriemål for turister. På bakkeskråningerne vidner imponerende tidligere sommerhoteller og -villaer stadig om, at dette område var og er populært.

 

Vi lagde især mærke til Villa Montevideo. Den rige købmand Gustav Moeller fra Hamborg ejede denne mondæne villa, som er fra 1889. Villaen er opkaldt efter hovedstaden i Uruguay, hvor han var konsul, og i 1911 var den tyske kejser Wilhelm 2. på besøg i villaen.

 

 

Okseøerne

Lidt om Sønderhav

Sønderhav ligger mellem Kollund og Rinkenæs ud mod Flensborg Fjord og er i dag en lille landsby med ca. 200 indbyggere. På den tyske side af fjorden kan man se Glücksburg, og midt imellem ligger Okseøerne - Store Okseø og Lille Okseø. I sommermånederne kan man en gang i timen mellem kl. 11 og 18 blive færget over til Store Okseø, som har en restaurant. Her er også mulighed for at vandre rundt om øen.

 

Sønderhav blev oprindelig skabt af småfolk, fiskere og arbejdere, men i 1920 var knap 1/3 af byens 45 huse sommerhuse, og badehoteller sørgede for et rigt sommerliv.

 

Inden Fjordvejen blev bygget i 1934-36 var der kun forbindelse med skib eller Gendarmstien. Via denne stejle vej fragtede bønderne fra baglandet en del af deres landbrugsprodukter ned til fjorden og fik dem sejlet til bl.a. Flensborg. 

 

Annies kiosk ligger overfor Okseøerne

Her er der en god parkeringsplads og udendørs borde og bænke, hvor man kan nyde forfriskninger såsom kaffe, vand, is og pølser. Lige stedet at holde fælles kaffepause og nyde den smukke natur. Vi snakkede bl.a. om, at når det bliver noget varmere, vil vi gerne en tur til Store Okseø.

 

Vi måtte lede længe efter aftensmaden

Ved Fjordvejen finder man også den kendte og velbesøgte gourmet restaurant Bind. Her ville vi gerne ha' spist aftensmad, når nu Fakkelgården havde lukket søndag-mandag, men restaurant Bind har også lukket søndag-mandag.

 

Så det blev til morsdagsbuffet på Kværs Kro i stedet for. I øvrigt et anbefalelsesværdigt spisested med dejlig, velsmagende mad og god betjening. Vi ankom først kl. 19, da flertallet af de mange gæster var næsten færdige med forretten (en dejlig rejecocktail). Trods den fyldte sal blev der straks gjort et ekstra bord klar i krostuen, hvor der i forvejen sad 11 fordelt ved 4 borde. Herefter fik vi også forretten serveret, inden der var 'ta' selv buffet' med kylling, kalkun, oksekød og glaseret skinke, flødekartofler, krydrede kartofler og flere spændende salatblandinger. Desserten var frugtsalat, æblekage med creme fraiche, en fromage og trifli. JO, vi blev mætte!

 

Vandreoplevelser     Næste etape

 

 


 

Hanne Thoms, DK 6070 Christiansfeld, © Copyright 2015