Forside        Vandreoplevelser        Billedserier        Her er Gendarmstien

ETAPE 6

Rinkenæs Bugt

Alnor Strandpark

Egernsundbroen

Egernsund kirke

Lågmaj Fyr

Rendbjerg

Nejs BjergAlnor Strandpark


Lærkelundens campingplads


Rinkenæs Bugt


Alnor Strandpark


Trappe op til Egernsundbroen


Egernsund kirke


Lågmaj Fyr


Sommerhuse og Marina'en


Rendbjerg naturhavn


Rendbjerg Slot


Møllebakke i baggrunden


Syd om Broager

 

Søndag d. 24. maj 2015: Dalsgård-Broager

 

Gendarmstien langs med Rinkenæs Bugt og videre over Egernsund til Broager er en sand fornøjelse for sjæl og øje. Undervejs er der enormt mange bænke, hvor man kan sidde og nyde den smukke natur.  

 

Af Hanne Thoms.

 

Rinkenæs Bugt

 

Rinkenæs Bugt

 

Den nyopsatte badebro

Det er ved at blive en god tradition, at vi inviterer mine forældre og Jens' mor med på eftermiddagsoplevelser langs med Gendarmstien. En blanding af vandring, hyggesnak og aftensmad.

 

Vi er begyndt at medbringe en kaffekurv, så os vandrere & ledsagerne i bilen undervejs kan mødes på aftalte steder, hvor vi får en fælles stund. Her bliver vi også opdateret på hinandens oplevelser og planlægger eftermiddagens videre forløb.

 

I dag havde jeg bestemt, at Jens' 90-årige mor kun skulle ha' tilbuddet om at gå med gennem Egernsund, så langt hun kunne. På forhånd vurderede jeg, at det ville blive for anstrengende for hende at skulle forcere de mange sten-fyldte strandstier, som er langs Rinkenæs Bugt, men også strækningen fra Rendbjerg til udkanten af Broager. En beslutning der viste sig at være et godt valg.

 

Rinkenæs Bugt er ren idyl

Selv om man overvejende vandrer langs med strandkanten, er naturen meget varieret. Her er både enge, små bække og lidt skov. Gendarmstien går også gennem Lærkelundens campingplads, der ligger lige ned til stranden. En underlig, men sjov oplevelse at hilse på de solskinsnydende campister, hvis pladser vi skulle betræde for at komme videre.

 

Min mor følte sig meget fristet af vandet, hun måtte simpelthen ud og soppe, selv om hun ikke havde noget håndklæde med. "En serviet kan vel gøre det" - hun smøgede bukserne op og tog strømper og sko af. Dér stod tiden stille, jeg kunne se, hvor meget hun nød det. Og havde hun haft badetøj med, var det helt sikkert også blevet til en dukkert. 

 

Lidt længere fremme mødte vi nogle fiskere, der lige havde monteret deres badebro. Noget vi godt havde lagt mærke til på lang afstand. De insisterede på, at vi skulle afprøve den, kunne den holde? Mens mor prøvede badebroen, fik jeg en snak med den ene af fiskerne.

 

De havde ventet i 5 uger på nye pæle. De gamle pæle skulle skiftes pga. pæleorm. Jeg kunne se, at de havde flere ruser hængende til tørre i deres have. "Det er kun til privat forbrug, vi fisker", sagde han. Dejligt at snakkes med de lokale. 

 

Alnor Strandpark

 

Egernsundbroen

 

Egernsundbroen

 

Alnor Strandpark er meget lille

Gendarmstien går gennem Alnor Strandpark, som ligger ned til stranden. Her er et lille og enkelt legeområde til børn, få borde og bænke - og så en stor græsplæne.

 

Langs stranden var der mange mennesker, som nød det gode vejr, men ikke i Alnor Strandpark. Det var vores held, at der så i nærheden af P-pladsen var et ledigt bord til kaffepause, hvor vi kunne sidde sammen. Også en god ting at der var toiletter.

 

Jeg var meget fascineret af rødbøgen i parken. Gad vide hvor gammel den er?

 

Egernsundbroen forbinder Kruså og Sønderborg

På strækningen fra Alnor Strandpark til Egernsund kirke deltog Jens' mor også, for her kan man gå på fortove. Gendarmstien går i dag over Egernsundbroen, og på Alnor-siden fører en trappe op til broen, som har fortov/cykelsti i hver side. Herfra er der en fantastisk udsigt til både Flens-borg Fjord og Nybøl Nor.

 

På Egernsund-siden fører en stejl metaltrappe ned til P-pladsen ved havnen, hvor Gendarmstien fortsætter ad Sundgade. Her er der i øvrigt opstillet noget teglværks-kunst, som vi glemte at kigge nærmere på.

 

Egernsundbroen blev indviet i 1968. Den 238 m lange og 19,6 m brede lavbro forbinder Alnor på Gråsten-siden med Egernsund på Sundeved-siden. Broen har to broklapper, som åbnes 1 gang i timen mellem 6.30 og 22, hvilket giver en gennemsejlingsbredde på 25 m. Inden broen blev bygget var der en kædefærge mellem Alnor og Egernsund.

 

Det siges, at der i gamle dage voksede træer på begge sider af det smalle sund. Grenene rakte ud over vandet, så egern kunne springe fra den ene bred til den anden.

 

Egernsund kirke er bygget af teglsten

Når man følger Gendarmstien ad Sundgade, kommer man lige forbi Egernsund kirke. Vi ville gerne ha' været ind og se kirken, men der var lukket. - Kirken blev bygget mellem 1907 og 1909. Men først siden 2008 har Egernsund været et selvstændigt kirkesogn.  

 

Indtil for godt hundrede år siden var der kun kirken i Broager. Derfor tog arkitekten Richard Dethlefsen initiativ til at bygge en kirke i Egernsund. Ved hjælp af teglværksejernes koner fik han teglværksejerne til at sponsorere både grunden og stenene.

 

Teglværksejer Asmus Poulsen (Prinzenhof) forærede en grund på en skrænt ned til Flensborg Fjord. De røde Egernsundsten blev skænket af teglværksejer Hüttmann, og de røde tagsten kom fra teglværksejer Carl Matzen.

 

Rendbjerg forærede farveglasserede sten til facaderne, alteret, døbefonten og specielle tagsten til tårnet. Nu er taget dog skiftet til kobber. Endvidere blev der lovet frivillig arbejdskraft, og provstinde Reuter gav korets glasmosaik udsmykkede vinduer.

 

I starten måtte kirken kun bruges som kapel, alt andet foregik stadig i Broager kirke. Fra 1959 fik kirken ved kongelig resolution navnet Egernsund Sognekirke og fik egen præst og menighedsråd. Som præst i Egernsund skulle man dog også være hjælpepræst i Broager.

 

Vejrstation

 

Rendbjerg strand

 

Ca. 30 km rundt om Broagerland

 

Mellem Rendbjerg og Broager

 

Bagfyret på Nejs Bjerg

 

Nejs Bjerg i Broager

Lågmaj Fyr er et ledefyr fra 1896

Gendarmstien fortsætter fra Sundgade ned ad Fjordvej, hvor man kommer forbi Lågmaj Fyr. Sammen med et bagfyr viser det skibene ved Egernsund sikkert gennem sejlrenden. I 1925 blev spritbrænderen udskiftet med en elektrisk glødelampe. Under 2. verdenskrig skulle lyset dog slukkes i forbindelse med flyangreb på Flensborg og Kiel. Dette job blev udført af fyrpasseren og en soldat fra besættelsesmagten.

 

Min opmærksomhed fangede også en sjov vejrstation i en have i nærheden af fyret.

 

Rendbjerg er kendt for sit tidligere teglværk

Gendarmstien fortsætter langs med stranden, hvor man kommer forbi Rendbjerg, som i dag mest af alt er et sommerhusområde.

 

Lige før Rendbjerg finder man nu lystbådehavnen Marina Minde. Her var der en restaurant, som vi ville vende tilbage til på hjemvejen. Langs Gendarmstien i dette område var der mange naturindhegnede borde og bænke, hvor man ugenert kunne nyde en medbragt madkurv, nogle steder også et bålsted.

 

Den tidligere teglværksindustri har efterladt et meget kuperet terræn. Et sted brugte nogle børn en stejl skrænt som rutchebane.

 

Langs stranden ligger der rigtig mange kasserede teglsten. I udkanten af Rendbjerg var der også en naturhavn. Den er nok nemmest at fotografere fra havet!

 

Netop her omkring Rendbjerg var der en informationstavle, der viste Gendarmstien på Broager land med km angivelse. Noget jeg har savnet i de brochurer, jeg hidtil har haft til rådighed. Og der er langt at gå rundt om Broager land, men dejligt at kunne se afstandene og planlægge realistisk.

 

Rendbjerg Slot er nu et aflastningshjem

Fra Egernsund-Broager landevejen kan man køre ned til Marina Minde. I dette område opførte en tidligere direktør og medejer af Rendbjerg Teglværk (H.H. Ditmer Junior) i 1872 en privatbolig, som de lokale kaldte for Rendbjerg Slot. Efter at han gik konkurs i 1883, blev huset brugt til lager og kontorer af de efterfølgende ejere. 

 

Da teglværket blev nedlagt i 1931, overtog to lærere huset og indrettede det til sommerpensionat. Huset blev i 1952 købt af Esbjerg kommune, som brugte det til utilpassede unge. Siden 1976 har Sønderborg kommune brugt huset som aflastningshjem for psykisk handicappede.

 

Nejs Bjerg er en gade og et 30 m højt bjerg

Efter Rendbjerg går Gendarmstien ind i landet, og via Møllebakke og Nejs Bjerg går ruten nu syd om Broager. Undervejs kom vi forbi et bagfyr på Nejs Bjerg, og her fulgte Gendarmstien en rapsmark, i hvert fald i år. Vi nød den dejlige duft, og udsynet var svært til at få øje på op ad bakken.

 

Lige før Broager var der en kunstig græsvold, og bag ved lå nogle boldbaner. En mindesten viste, at her holdt Broager Drengegruppe til fra 1935-2010.

 

Det var nemt nok at se, at vi gik i udkanten af Broager. Parcelhuse på den ene side og natur og marker på den anden side. I krydset Nejs Bjerg / Nejsvej var der en bænk, som kaldte på vores sultfornemmelser. Klokken var 18.30, og nu var tiden inde til at finde vores spisested og fortsætte næste etape herfra.

 

Vi var heldige at få et ledigt bord på Marina Minde, hvor der denne pinsesøndag var buffet. Vi blev mødt på tysk "Haben Sie rezerviert?". "Nej, det har vi ikke. Har I plads til 5?" - vi forstod hinanden, selv om vi snakkede hver sit sprog. Måske er restauranten ejet og bemandet af tyskere? Det har jeg ikke lige tjekket endnu, men kunderne ved de andre borde snakkede da sønderjysk.

 

Vandreoplevelser     Næste etape  

 

 


 

Hanne Thoms, DK 6070 Christiansfeld, © Copyright 2015