Forside        Vandreoplevelser        Billedserier        Her er Gendarmstien

ETAPE 9

Gendarmhytte

E Liebestunnel

Udfordring på stranden

Brudestenen

Skelde Kobbelskov

Stensigmose Klint

Kanoner på GammelmarkTilgroet bygning


E Liebestunnel


Den stenede strand


Sten-skulptur


I nærheden af Borreshoved


Minder om Brudestenen


Skelde Kobbelskov


Væltede træer i Kobbelskov


Kaffepause i Kobbelskov


Her holdt vi kaffepause


Stensigmose Klint


Stensigmose Klint


Ved Dynt Strand

 

Søndag d. 21. juni 2015: Kragesand-Dynt Strand

 

En meget oplevelsesrig tur der bød på både strand, skov og klinter. Det var en udfordring at forcere strandens mange sten, og samtidig var det spændende at finde sjove sten og komme forbi sten-skulpturer. Stien på Stensigmose Klint gav følelsen af at være helt på toppen. 

 

Af Hanne Thoms.

 

Kragesand

 

E Liebestunnel

 

Mellem Kragesand og Frydenlund

 

"Læg en sten"

Turen startede på P-pladsen i Kragesand. Det var perfekt vandrevejr, overskyet og lunt. Gendarmstien fulgte først strandengen hen til vindmøllerne, et hurtigt og nemt stykke at gå.

 

Omkring vindmøllerne kom vi forbi noget, der lignede en tidligere gendarm-hytte. Den var næsten helt tilgroet, og det var tilfældigt, at jeg fik øje på den. Sådanne hytter eller skure var dog ikke tilladte, men gendarmerne havde brug for et sted, hvor de kunne krybe i læ eller tørvejr og samtidig holde øje med grænsen. Hytterne blev gerne bygget af det materiale, der kunne skaffes, fx tagpap, brædder og søm.

 

E Liebestunnel er naturskabt

Gendarmstien fortsætter nu langs en skrænt, hvor træerne bøjer sig ud over skrænten og danner en slags tunnel, som har fået navnet E Liebestunnel. Og her fyldes man virkelig med kærlige følelser.

 

Der vokser rigtig mange vedbend på træerne og på skrænten, hvilket giver et meget eventyrligt og romantisk indtryk. Her er virkelig fascinerende smukt, og vi kom automatisk til at mindes ungdommens søde dage og lod fantasien få frit spil for en stund.

 

Gendarmstien langs stranden er en udfordring

Efter E Liebestunnel drejer Gendarmstien ned til stranden. Her kan man læse: "Gendarmstien fortsætter langs stranden. God tur." En ordlyd der undrede mig lidt, gad vide hvad der ventede os?

 

Jeg skal love for, vi fik sten under fødderne og sten at se på. Vi var helt naturligt nødt til at holde øje med, hvor vi trådte. Noget som satte tempoet meget ned, og vi vidste ikke helt, hvor lang denne sten-tur ville blive.

 

Den information kan anbefales at skrive på gendarmskiltet. Hvor langt at gå i strand-sten og indtil Frydenlund P-plads. Ikke at vi havde fravalgt ruten, men det ville have været rart at kende udfordringens fulde omfang.

 

Min mor samler på sjove sten

Alle disse mange sten var et eldorado for min mor, som samler på udtryksfulde sten. Her ville hun sagtens kunne tilbringe uendelig tid. Havde hun haft en taske med, så tror jeg, at bagagen var blevet temmelig tung. Nu måtte hun nøjes med ganske få sten (dem hun kunne ha' i hånden), og fotos "af resten".

 

Undervejs så vi, at andre også havde fordybet sig i de mange, spændende sten. Jeg var meget fascineret af den ca. 40 cm høje skulptur, som stod på stranden i nærheden af Borreshoved.

 

Kort efter var der sat et gendarmskilt på en stor sten, og det pudsige var, at den var dekoreret med mindre sten. Næsten som den jødiske tradition på gravsteder "læg en sten". Ja, vi bidrog også med en mindesten. Nedenfor den store sten var der en mindre sten med en hulning, det mindede os om et fuglebad. Om muligt havde mor taget det med hjem, men nu måtte hun nøjes med et fotografi.

 

Tyskerne havde stillinger ved Borreshoved

Under 1. verdenskrig var der en tysk lyttepost ved Borreshoved, som ligger 22 m over havet. Man havde gravet en lille mandskabshytte ind i skrænten. Senere, under 2. verdenskrig, var her en tysk stilling med tre lyskastere. Det var overvejende ældre eller tilskadekomne soldater, der skulle passe denne stilling. Måske stod den i forbindelse med forsøgsstationen i Høruphav

 

Historien om Brudestenen

I strandkanten omkring Borreshoved var der en stor sten, som garanteret også har fået andre vandrere til at tænke på Brudestenen. I hvert fald var der placeret en brud af sten på den lille afsats, der kunne bruges som naturbænk.

 

Den rigtige Brudesten ligger ud for kysten ved Frydenlund, men den kunne vi nu ikke få øje på. Legenden fortæller, at den er så stor, at man kan vende et helt spand heste på den. Stenen har fået sit navn i forbindelse med et brudepar fra Flensborg. De var sejlet til Sønderborg for at blive gift. På hjemvejen blev de så meget uvenner efter en times tid, at brudgommen valgte at sætte sin brud af på denne sten.

 

Fra Frydenlund P-plads fortsætter Gendarmstien forbi et lille skovområde og hen til Kobbelskov.

 

I Skelde Kobbelskov er der gamle gravhøje

Kobbel er det sønderjyske ord for et skovområde, og dette stednavn optræder flere steder langs Gendarmstien, fx kom vi også forbi Folekobbel.

 

I Skelde Kobbelskov findes der en del velbevarede rund- og langdysser. Langdysserne var fællesgrave, mens runddysserne som regel var enkeltgrave. I disse gravhøje har man fundet flinteøkser, ravsmykker, lerkar og rester af skeletter. Nogle af højene var tomme, de har måske haft en religiøs betydning eller blev rejst som mindesmærker.

 

Skelde Kobbelskov

Vi lagde godt mærke til en masse små jordvolde, men vi så ikke nogen stendysser, selv om vi uden tvivl er gået ganske tæt forbi dem. Måske har vi været lidt uopmærksomme, fordi vi nød atter at kunne gå med raske skridt. Måske ligger sten

dysserne lidt væk fra stien?

 

Ved Gendarmstiens start i Skelde Kobbelskov savnede jeg et informationsskilt, der viste vej til stendysserne.

 

Til gengæld lagde vi mærke til de mange væltede træer fra de sidste årtiers storme. Især langs stranden lå træerne stadig fra den lave skrænt og rakte helt ud i vandet. Det så ret sjovt ud og undrede os, at de ikke var ryddet af vejen.

 

Træ blev en mangelvare for 400 år siden

I middelalderen brugte man meget træ, og det gik hårdt ud over skovene. Nye skud fik heller ikke lov til at vokse sig store og stærke, fordi skovene også blev brugt som græsgange for husdyrene. Konsekvensen blev, at hertugen i slutningen af 1600-tallet bestemte, at bønderne først måtte gifte sig, når de havde plantet et bestemt antal træer i hans skove. Der skulle plantes 10 ege- eller 15 bøgetræer, som skulle passes i tre år, før der kunne arrangeres bryllup. Denne ordning varede i over 100 år, og enkelte steder findes stadig "Brudgomskobler".

 

Der boede røvere i Broagerlands skove

Der findes et gammelt sagn fra den tid, hvor røvere brugte skovene på Broagerland som skjulested. Her fortælles, at en ung pige pludselig forsvinder en dag. Hun er blevet bortført af en røverbande, som skjuler hende i deres hule under jorden. Her tager anføreren pigen til kone. Hun bliver gravid, men dør under fødslen af deres lille pige Maren. Pigen vokser op blandt røverne uden at vide noget om sin herkomst.

 

Som ung og smuk kvinde bliver Maren flere gange sendt til købmanden i Broager, dog med trusler om at blive slået ihjel, hvis hun sladrer om røvernes tilholdssted. Maren og købmandens søn bliver forelskede, og han har på fornemmelsen, at noget er galt. Da han en dag hører hende betro sig til et billede af Vorherre omgivet af en engleskare, beslutter han sig for at redde hende, og finde ud af hvem hun i virkeligheden er. Han får hjælp af Broagerfolk, og efter en drabelig kamp ender røverne i Galgegruben ved Adsbøl.      

 

Dejlig og tiltrængt kaffepause

Midtvejs i skoven var der en P-plads og primitiv overnatningsplads, hvor vores ledsagerbil ventede med kaffekurven. Her var der bord og bænk, og vi fik hygget og snakket lidt, inden turen fortsatte mod Stensigmose.

 

På mit kort var Gendarmstien vist langs stranden og dernæst med landevejen, men på P-pladsen viste gendarmskiltet ind gennem skoven, hvor man også kan køre i bil. Begge muligheder fører samme sted hen. Vi valgte at fortsætte langs vandet og derefter med Kobbelskov på venstre hånd.

 

Stensigmose Klint

Herefter var det med grusvej forbi marker og atter ned mod stranden ved Folekobbel, hvor Gendarmstien følger stranden hen til Broager Strand Camping, før kaldet Spar Es. Igen var vores ledsagerbil på pletten og ventede på os for en breefing. Vi ville gerne fortsætte over Stensigmose Klint og videre til Dynt Strand.

 

Stensigmose Klint

 

 

Stensigmose Klint er 25 m høj og næsten 1 km lang. Gendarmstien går op over klinten, og der er en fantastisk udsigt til bl.a. Dybbøl Mølle og Sønderborg.

 

Klinten er berømt blandt geologer, fordi her findes der rester af for længst uddøde dyr, mest muslinger og snegle, blade og grene. I 1906 fandt man kindtænder og en stødtand fra en europæisk skovelefant, som levede i Danmark i mellemistiden. Det er over 130.000 år siden, og dengang var klimaet varmere. 

 

Kanonstillinger på Gammelmarks klinter 

I 1864 havde preusserne en kanonstilling ved Gammelmarks klinter. Her fra blev de danske skanser ved Dybbøl beskudt med langtrækkende riflede bagladekanoner.

 

Ved foden af Gammelmarks klinter viste et skilt, at man kunne tage en afstikker på 200 m og se disse kanonstillinger. Dette undlod vi dog og fortsatte mod Dynt Strand, hvor dagens etape sluttede. 

 

Kongehuset havde en badehytte på Dynt Strand

Kong Frederik 9. var en ivrig bader, og i forbindelse med kongefamiliens sommerophold på Gråsten Slot, blev der hvert år år sat en badehytte op ude på pynten ved Dynt Strand. Dengang lå stedet ret øde, så de havde det hele for sig selv. Dog græssede kreaturerne omkring dem.

 

Badehytten var et samlesæt, lavet af træ, og den blev kaldt "Kongehuset". Når den ikke var i brug, blev den opbevaret på slottet. I badehytten var der to omklædningsrum, et til damer og et til herrer.

 

I Vemmingbund fandt vi en dejlig café og restaurant, hvor vi fik aftensmad.

 

Vandreoplevelser     Næste etape 

 

 


 

Hanne Thoms, DK 6070 Christiansfeld, © Copyright 2015