Forside        Rejseoplevelser        Billedserier        Her var vi


SØNDAG 13. maj

Sen udrejse

MANDAG 14. maj

Oslo-Hakadal

Kirkeby skole

Comenius Stand 

Aftensmad i Oslo

TIRSDAG 15. maj

Oslo - Nittedal

Virksomheden Finor

Kirkeby skole

Hakadal Golfklub

Aas Gård

Aftensmad i Aas Café

ONSDAG 16. maj

Oslo - Hakadal

Kirkeby skole

Glittre Gård

Akershus fæstning

Aftensmad på Eataly i Oslo

TORSDAG 17. maj

Norges Nationaldag

Norges Nationaldag 17. maj

 

Thon Hotel Astoria

 

Hakadal station

 

Hakadal station

 

Hakadal

 

Kirkeby skole

 

Lærernes arbejdspladser

 

Tegn en fisk eller en fugl

 

Papir-raketten

 

Ballon svævebanen 

 

Opmuntringskort 

 

Kirkeby skole 

 

Frokost på lærerværelset 

 

Mosenteret 

 

Kirkeby skole - TEAM møde 

 

På pub 

 

Nittedal station 

 

Finor AS  

 

Finor AS   

 

Odd Martinsen

 

Frokost på Kirkeby skole 

 

Der stilles an 

 

I Hakadal Golfklub

 

Velkommen til Aas Gård

 

Den store sal

 

Elg bøf med tyttebærcreme

 

Nationalkagen

 

Hakadal 

 

Nittedals borgmester holder tale

 

Månedens billeder

 

Hvordan i Norge?

 

Rygeområdet

 

Bålhytte

 

Glittre Gård

 

Kjell byder på gedepølser

 

Gårdbutikken 

 

Boer-geder 

 

Boer-geder 

 

Høns 

 

Glittre Gård 

 

Akershus 

 

Kanonerne på Akershus 

 

Akershus Fæstningsområdet

 

Restaurant Eataly

 

Restaurant Eataly

 

Hotellets morgenmad

 

Norges nationaldag

 

Norges nationaldag

 

Norges nationaldag

 

 


Rejseoplevelser i Norge

 

I forbindelse med det internationale skolesamarbejde Comenius besøgte vi Kirkeby skole i Norge sammen med deltagere fra Holland og Nordirland.

 

Af Hanne Thoms

 

Kirkeby skole i Nittedal kommune

Vi var tre danskere, to lærere og en leder fra Ødis skole, som deltog i samarbejdet. Et spændende, indholdsrigt og velorganiseret program, hvor der var masser af oplevelser, informationer og udveksling af, hvordan hinanden gør. Denne gang med fokus på virksomhedslære.

 

Eleverne på de deltagende skoler havde på forhånd produceret forskellige ting, som blev solgt fra en stand i et shoppingcenter i Nittedal.

 

Under opholdet var der også arrangeret udflugter til skifabrikken Finor, Aas Golf klub, Aas Herregård og Glittre Gård (en lokal gedefarm).

 

Det var ganske specielt at få lov til efterfølgende at opleve Norges nationaldag, d. 17. maj.

En dag med en 2 timer lang parade i Oslo, hvor alle Oslos skoler deltog. Og en dag som nordmændene går meget højt op i at fejre.

 

SØNDAG 13. MAJ 2012 - Udrejse

 

10 dage før vores afrejse gik Cimber Sterling konkurs. Vi skulle have fløjet med dem fra Billund til Oslo kl. 18. Heldigvis var der mulighed for at få en plads med Norweigan, men det blev først med afgang fra Billund kl. 21.30. Lidt sent, men heldigt at vi fik en plads.

 

Afgangen blev forsinket pga. fuld booking

Flyet fra Oslo til Billund ankom lidt forsinket, og var fuldt booket, hvilket betød længere tid til at tømme flyet. Det var også fuldt booket på den forestående tur fra Billund til Oslo. For at spare tid fik vi at vide, at vi skulle gå om bord i flyet i en bestemt rækkefølge, ad to omgange. Først de sidste rækker, dernæst de forreste.

 

Mit sovehjørne

Man kunne tydeligt mærke, at personalet følte sig pressede og stressede, selv om de smilede og alt foregik roligt. Vi lettede med ca. ½ times forsinkelse, og lidt modvind gjorde, at vi ankom til Gardermoen Oslo ved 23-tiden.

 

Det tog kun 20 min. med lyntoget til Oslo

Fra Centralstationen i Oslo var der få minutter at gå til vores Thon Hotel Astoria, hvor vi ankom 00.15. Her fik Rikke og jeg et lille bitte 3 sengs-værelse på 6. sal. Plads var der ikke meget af, men det gode var, at vi havde hver vores sovehjørne og hver sit nøglekort.

 

MANDAG 14. MAJ 2012 - Skolebesøg & Comenius-stand

 

Sent i seng og tidligt op, det var vilkårene. Det blev kun til knap 5½ times søvn, for der var allerede morgenmad ved 7-tiden. Her var der glædeligt gensyn med kollegerne fra Nordirland og Holland. Nogle af dem kendte jeg fra besøget i Nordirland, andre var nye. Lederen fra Nordirland kunne først ankomme senere i dag, fordi han havde været til sin søns bryllup i England i denne weekend.

 

Hakadal

 

Lidt før kl. 8 gik vi til Oslos Centralstation (det staves faktisk Sentralstasjon). Her skulle der købes togbilletter til Hakadal.

 

Toget kørte kl. 8.17, og turen varede 45 minutter. Holdt ved hver eneste station på ruten, og ved én af stationerne var der kun to huse at se.

 

I nogle ubevogtede jernbaneoverskæringer tudede toget for at advare om, at det var på vej. Undervejs var der rigtig mange smukke panoramaer, den skønneste natur, nøgne klipper, skove og søer. Mange steder virkede det meget ubeboet og øde.

 

Hakadal station er en af de mest særprægede stationsbygninger i Norge. Den blev bygget af træ omkring år 1900 og består af et meget romantisk udseende godshus og et udhus.

 

I Hakadal ventede vi ca. 10 min., inden Audun (en af lærerne fra Kirkeby skole) kom og hentede os i en lille bus. Turen til Kirkeby skole tog et kvarters tid, og undervejs kom bl.a. vi forbi skiløjpen Varingskollen, hvor der stadig lå sne.

 

Forventningstavle

 

Kirkeby skoles bibliotek

 

Kirkeby skole ligger ca. 50 km nord for Oslo

Kirkeby skole ligger i den nordlige del af Nittedal kommune, langs Gamleveien i Hakadal. Skolen er 2-sporet og har ca. 375 elever fra 1. til 7. klasse. Deres 1. klasse svarer til DK's 0. kl.

 

Interessant er det også, at Kirkeby skole er en PALS skole. De har arbejdet med PALS i 8 år (Positiv Adfærd i Læring og Samspil). På Ødis skole er vi i gang med 1. år. Derfor kunne vi hente rigtig meget inspiration både vedr. det internationale skolesamarbejde og PALS.

 

Dagen startede med et informationsmøde, hvor alle var rigtig glade for, at Randi fra Kirkeby skole deltog. Hun har altid været en meget aktiv del af Comenius, men er desværre ramt af sygdommen ALS. Nu sidder hun i kørestol og kan kun kommunikere via teknologi, hvor hun skriver sine svar og kommentarer undervejs.

 

Jeg beundrede den energi og glade udstråling, hun havde! Hun var et værdifuldt islæt og bidrog rigtig meget. I forbindelse med dette Comenius projekt var én af hendes sønner en trofast chauffør og ledsager.

 

Rundvisning på skolen

Bagefter var der rundvisning på skolen. Først så vi lærernes arbejdspladser. Alle havde god plads, reoler til opbevaring og et skrivebord med computer. Enhver lærers drøm, tænkte jeg, da jeg så dette.

 

Vi hilste ganske kort på eleverne i de forskellige klasser. Så også alle skolens faglokaler. Deres klasselokaler var meget store, rummelige og lyse. Men biblioteket var ualmindelig lille.

 

Undervejs havde jeg travlt med at hente inspiration og fotografere alle deres PALS plancher (forventninger til positiv adfærd). Et materiale vi er i gang med at udarbejde på Ødis skole.

 

Udfordringer til os

I et grupperum fortalte nogle af de ældste elever os om Norge. Der hang et kæmpe landkort af Norge, og så var der plancher med fugle og dyr limet på.

 

Meningen var, at vi hver især skulle tegne enten en fugl eller en fisk, som skulle limes på planchen. Der var både papir, farver, sakse og lim, så bare med at gå i gang, men en svær opgave for mig, som ikke lige er særlig god til at tegne.

 

I gymnastiksalen havde de ældste elever forberedt to gruppeaktiviteter, hvor vi blev inddelt i 4 hold, og der blev designet, eksperimenteret og samarbejdet på livet løs. Det var rigtig sjovt og lærerigt.

 

Papir-raketten

Den første aktivitet gik ud på at få en papir-raket til at flyve højest. Materialerne var brædder, søm, skruer, 'metalholdere', plastikslanger, papir og hæfteklammer. Da alle hold var færdige, skulle vi på tur dyste om, hvis papir-raket der kunne flyve højest. Min gruppe fik en fornem sidsteplads. Det gode var, at vores papir-raket lettede.

Se video

 

Ballon svævebanen

Den anden aktivitet var at bygge en ballon svævebane. Vi fik en snor, en ballon, et sugerør og noget tape. Skulle få ballonen til at glide ned af snoren hurtigst, uden at der var bundet knude på ballonen. Efter utallige eksperimenter var alle hold klar til dyst, og her vandt vi.

Se video

 

Kirkeby skole

 

Kirkeby skole 

Til sidst var der klassebesøg

Undervisningen mindede meget om danske forhold. I 3. kl. (svarer til DK's 2. kl.) havde de dansk og var ved at lære om Norges Nationaldag 17. maj. Eleverne skiftedes til at læse højt. Jeg synes, de var meget dygtige læsere!

 

Hist og her lå der nogle PALS opmuntringskort på en elevs bord. Da vi spurgte om, hvorfor de havde fået disse 'godt gået' kort, svarede de: "Jeg har været flink".

 

I 5. kl. (som havde engelsk) havde de forberedt en sang, hvis vi kiggede indenfor. De valgte "What a wonderful world", - det var så smukt at lytte til dem.

Se video

 

Sidste besøg var i 2. kl. (svarer til DK's 1. kl.). De havde dansk og arbejdede med forårsblomster. Læse, skrive og tegne. De var på meget forskellige niveau, og alle arbejdede mere eller mindre koncentrerede. Mange var meget interesserede i at snakke med os, vise og fortælle om deres arbejde.

 

En af drengene fortalte, at han kunne snakke både arabisk, dansk, norsk og engelsk. For han havde en dansk far, en arabisk mor, boede i Norge, og engelsk er ligesom bindeleddet. Han var altså en sød gut!

 

Frokost og pause

Fra kl. 12 - 13.30 var der "Ta' selv bord". Menuen bestod af groft franskbrød og pålæg som lignede dansk skik. Maden stod i mødelokalet ved siden af lærerværelset, og man kunne sidde sammen med de norske lærere på lærerværelset og få en god snak. Mange af dem havde egen madpakke med, og de lignede dansk frokost, bortset fra at de ikke havde rugbrød.

 

I forlængelse af lærerværelset var der et dejligt køkken med masser af plads, køleskab og opvaskemaskine

 

Comenius stand

 

Comenius stand

 

 

Aftensmad i Oslo 

 

Comenius stand i Mosenteret i Nittedal 

Mens vi spiste havde nogle af de norske lærere og elever forberedt en stand i Mosenteret (et Shopping Center) i Nittedal.

 

Her skulle der sælges forskellige produkter, som de norske, hollandske, nordirske og danske elever havde produceret i forbindelse med virksomhedslære.

 

På informationsmødet om morgenen havde vi fremvist produkterne for hinanden og sat pris på de forskellige ting. Ikke for dyrt, så det kunne sælges.

 

Kirkeby skole havde også lavet en flot informations plakat. Formålet med denne stand var at give eleverne indsigt i, hvad en virksomhed er, hvordan de selv kan tænke nyt, hvad det vil sige at producere med salg for øje, hvordan et samfund fungerer og lære om eksport og import.

 

Det var nogle af de norske elever, som stod for salget, som indbragte ca. 4000 kr. De overskydende produkter blev senere solgt på nationaldagen, og det samlede overskud blev på ca. 10.000 kr., som doneres til Amnesty International.

 

Bagefter var der TEAM møde på Kirkeby skole, og ved 17 tiden kørte Audun os tilbage til Oslo.

 

Aftensmad og socialt samvær i Oslo 

Vi blev enige om at vente med aftensmaden til kl. 20, så vi var sikre på, at den nordirske skoleleder kunne nå frem.

 

Ventetiden stod derfor til fri disposition. Jeg fandt en café i Karl Johans Gate. Her var der stadig lidt eftermiddagssol, og jeg nød en cappuccino, imens jeg læste i en medbragt bog.

 

Ved 20 tiden mødtes vi alle i en restaurant, som ligger i forlængelse af Domkirken (kan ikke huske dens navn). Der var meget trangt, til gengæld super lækker mad. Aftenen sluttede på en pub, som lå overfor.

 

TIRSDAG 15. MAJ 2012 - Skolebesøg & udflugt til Finor og Aas

 

Audun henter os

 

Finor AS 

 

Pokaler 

 

I dag kunne vi sove en time længere, fordi vi først skulle med toget til Nittedal ved 9-tiden. Det var dejligt at have lang morgenstund og god tid til morgenmaden.

 

Turen til Nittedal var kortere end til Hakadal, og i Nittedal ventede Audun på os. Dagens første mål var at besøge Finor AS, en virksomhed lige uden for Nittedal by. Vi ankom et kvarter før tid, og benyttede lejligheden til at beundre den omgivende smukke natur.

 

Virksomheden Finor AS i Nittedal

Finor AS er en del af koncernen Fischer, og navnet er en sammentrækning af Fischer Norway.

 

Virksomheden blev stiftet i 1983 og er et aktieselskab i branchen "engroshandel med sports- og fritidsudstyr, spil og lege".

 

Regnskabet for 2005 viste en omsætning på 76 423 000 norske kr. Virksomheden ledes af Harald Martinsen, Odd Willy Martinsen og Hanne Martinsen.

 

Vi blev modtaget af Odd Willy Martinsen, som holdt et spændende og timelangt foredrag om virksomheden, og specielt om forskellene på de mange slags ski, der findes på markedet. Der var fra starten sat kage og drikkevarer frem, han glemte bare at sige "rs'go". Der gik lang tid, inden han kom i tanker om det.

 

Først til sidst gjorde én af de norske lærere os opmærksomme på, at Odd Martinsen var en kendt norsk skiløber og olympisk mester. Dette var noget, han selv var yderst beskeden omkring, men efterfølgende så vi hans samling af pokaler i et tilstødende lokale. 

 

Odd Willy Martinsen har vundet OL guld

HHan blev født 20. december 1942 i Drammen og var kendt for sin maksimal-fart indenfor langrend. I mange år havde han en fast plads på startetapen i internationale stafetter. Det gav ham øgenavnet "Stafet-Martin".

 

Odd Martinsen fik sit internationale gennembrud i VM 1966, da han var med på det hold, som vandt guld i 4 x 10 km stafet. Under OL 1968 i Grenoble vandt han sølv på 30 km langrend og var med på holdet, som vandt guld på 4 x 10 km stafet. Desuden har han i perioden 1966 - 1978 været norsk mester 11 gange./p>

 

Odd Martinsen datter Bente Skari (f. 1972) dominerede international langrend for kvinder i perioden 1999-2003. Under OL i Salt Lake City i 2002 vandt hun olympisk guld på 10 km langrend.

 

Kirkeby skole

Efter frokosten (som igen var franskbrød og pålæg) var der fælles møde med alle de norske lærere. Hvert land skulle på skift fortælle om deres egen skole. Fælles problemer var bl.a. besparelser og mangel på penge. Men på ét punkt adskilte Norge sig. De manglede lærere i modsætning til de øvrige deltagende lande, hvor der var mange arbejdsløse lærere. "Send dem op til os", sagde nordmændene.

 

Inden vi igen skulle på oplevelses-tur, var der TEAM møde, hvor der blev lagt planer for den kommende tid. Holland havde et forslag om at få lavet svedbånd med TEAM logoet på. Disse skulle så senere sælges på de deltagende landes skoler. Det blev også aftalt, at hver deltagende skole skulle lave en lille folder (på engelsk) om en lokal virksomhed. For Ødis skoles vedkommende bliver det om Andelsbevægelsen og det forhenværende Andelsmejeri i Ødis. 

 

I Hakadal Golfklub

 

Himmerigsmundfulde i det fri

 

Hakadal Golfpark har 18 huller

Her ligger Hakadal Golfklub, som blev stiftet den 14. august 2001, med 15 medlemmer. Klubben blev optaget i Norges Golf-forbund den 19. oktober 2001, som medlemsklub nr. 177. I 2009 var der godt 1500 medlemmer.

 

Inden vi snusede til golfspillet blev der serveret drinks og velsmagende pandekage-snitter rullet sammen med krydderost, salat og enten laks eller skinke. Det var simpelthen himmerigsmundfulde. Det var nogle af lærerne på Kirkeby skole, som havde smurt dem, inden vi tog af sted til golfklubben.

 

En af klubbens golfspillere var mødt op for at instruere os i, hvordan vi skulle holde på en golfkølle og slå til kuglen. Det var rigtig sjovt, men meget svært at ramme golfkuglen, synes jeg. Og så opdagede jeg, at jeg er venstrehåndet mht. til at gribe om en golfkølle. Der skulle noget øvelse til, inden jeg kunne slå kuglen bare et lille stykke ud.

 

Vi havde kun 45 min. til rådighed, både til gåturen hen til golfbanen, spise pandekage-snitter og spille golf. Jeg kunne godt ha' brugt meget mere tid. Nåede slet ikke at prøve at potte. Fandt dog ud af, at det nok var meget godt, for bagefter kunne jeg tydeligt mærke alle de muskler, jeg havde brugt.

 

Aas Gård

 

Aas Gård

 

Aas Café

 

Aker Brygge

Aas Gård

Den nuværende ejer, som kun har boet på Aas Gård i 1½ år, viste os rundt i stueetagen, som er bevaret som et lille museum med gamle, smukke møbler og masser af malerier på væggene. Han har restaureret 1. salen og bor der sammen med sine to børn. 

 

Aas Gård stammer fra 1700-tallet. Siden dengang er der både bygget til og bygget en del om. Den nuværende hovedbygning er ca. 150 år gammel.

 

Gården var oprindelig en betydelig og "moderne" storgård, med bl.a. landets første private kraftværk, en af landets bedste besætninger (Aas-mælken var kendt over hele Østlandet), og et stort gartnerianlæg, som i sin bedste tid producerede 350 000 skårne nelliker. Aas Gård er også kendt for at have opdrættet heste, både til trav, galop og brugsheste.

 

En sådan storgård blev også hurtigt sæde for kunst, kultur og videnskab, og en række særprægede personligheder var med til at skabe et specielt miljø med kongelige fra ind- og udland, videnskabsmænd og berømtheder som Nansen og Amundsen, og kunstnere som Wærenskjold, Munch, Sørensen og Kihle.

 

Aftensmad i Aas Café

Aas Gård Golfpark har også en café. Her skulle vi spise aftensmad sammen med de norske lærere. Mange var mødt frem, og vi havde nogle hyggelige timer sammen.

 

Menuen var en udsøgt norsk specialitet, nemlig hakkebøf af elgkød. Dertil kartoffelbåde med en dejlig krydret sovs, salat og tyttebærcreme. Det smagte ganske vidunderligt.

 

Til kaffen fik vi indehaverens vidunderlige nationalkage, dvs. en lagkage med marengs, lagt sammen med vaniljecreme og blåbær.

 

Da vi senere var ude og få lidt frisk luft, stod hun også udenfor. Så vi fik en god snak, hvor hun bl.a. fortalte om den forestående nationaldag og alle deres traditioner. Hun skulle være med til paraden og glædede sig meget.

 

Ved 20-tiden kørte Audun os tilbage til Oslo, og vi blev enige om en gåtur langs Aker Brygge. Her er der rigtig mange restauranter og fortovscaféer, indkøbscentre mm. Også mange nye moderne bygninger. Et rigtig spændende og hyggeligt område at slentre i.

 

Min aften sluttede i hotellets gårdhave, hvor de hollandske kvinder og jeg nød en kop kaffe sammen og sludrede om alt muligt.

 

 

ONSDAG 16. MAJ 2012 - Skolebesøg & udflugt til Glittre Gård

 

Hakadal klipper

 

Efter tidlig morgenmad gik vi igen til Centralstationen i Oslo, hvorfra toget til Hakadal kørte kl. 8.17.

 

Denne gang var genkendelsens glæde stor, og dette gav mulighed for at iagttage nye scenarier i naturen.

 

Jeg lagde bl.a. mærke til, at de nøgne klipper slet ikke var så nøgne endda. I sprækkerne voksede der spæde træer frem.

 

Mange oplevelser på Kirkeby skole

Det 3. TEAM møde varede kun en halv times tid. Herefter var der samling i gymnastiksalen. Da de 375 elever skulle finde deres plads i salen, lød det meget velkendt med snakken og glade børnestemmer. I samme øjeblik skolelederen klappede et signal, efterlignede børnene, og der blev hurtigt helt stille.

 

På et tidspunkt opstod der lidt uro, men her brugte de et andet signal. Enkelte lærere og elever rakte hånden i vejret, det betød "ti stille".

 

Salen er fyldt

 

2. kl. bød velkommen til fællessamling

2. klasse (svarer til DK's 1. klasse) startede med at byde velkommen. De stod forrest på en scene, så alle andre kunne se dem. Efter velkomsten sang de 17. maj sangen.

Se video og hør 17. maj sangen

 

Lidt om Norges nationaldag

Herefter fortalte 2. kl. på skift lidt om Norges nationaldag 17. maj, først på norsk, derefter oversat til engelsk af en ældre elev.

 

Kl. 10 skulle alle skoler i hele Norge gå parade i hver deres by. Bagefter var det tradition at spise masser af pølser, is og kage. Om aftenen fejrede hver familie nationaldagen på forskellig vis.

 

Til sidst sang alle eleverne Norges nationalsang "Ja, vi elsker dette landet..."

Se video og hør nationalsangen

 

Landene holdt taler og overrakte gaver

Så var det borgmesterens tur til at holde tale.

Og bagefter Danmark, Holland og Nordirland, som hver især havde et budskab og en gave til Kirkeby skole.

DK holder tale

 

DK Shuffle dans

NL Special days

UK Prins Charles in Gracehill Northern Ireland

 

Underholdning

En norsk elev spillede på violin

Se video

 

Månedens bedste malerier på Kirkeby skole blev udnævnt og præsenteret.

 

Fællessamlingen sluttede med et norsk nationalt potpourri.

Se video

 

Pause og frokost

Inden frokost nåede Rikke at spørge eleverne om forskellige ting, som Ødis skole gerne ville vide noget om. Svaret kender jeg ikke i skrivende stund. Men glæder mig til at vide. Jeg brugte tiden til lidt frisk luft, og dér mødte jeg heldigvis også norske kolleger.

 

Massagestolen

 

 

 

 

 

Glittre gård

I mødelokalet var der en massagestol, som blev afprøvet af to modige. Det så vældig skægt ud, tror kroppens muskler blev grundigt masseret.

 

Kirkeby skole øvede parade

Efter frokosten skulle alle klasserne øve 17. maj parade. Hver klasse havde lavet et banner og stillede op i skolegården. Derefter gik de en runde om skolen.

Se video

 

Rask gåtur til en bålhytte

Inden vores gårdbesøg var der tid til at se Kirkeby skoles bålhytte. Den lå et kvarters vandring op ad bjerget i naturskønne omgivelser. Her kunne man ha' natur-timer og grille mad indendørs. Med plads til ca. 20 elever.

 

Glittre Gård

Glittre Gård er en gedefarm, som ligger ca. 1 km fra Kirkeby skole. Her bor Tomas og Kjell samt Tomas' forældre.

 

De flyttede hertil i 2002, og har realiseret deres ønske om at drive en gård med masser af boer-geder, grise, kalkuner, høns, gæs og kaniner.

 

Ved siden af tilbyder de børn med særlige behov et anderledes skoletilbud på gården. De har også en gårdbutik, hvor man bl.a. kan købe gedekød.

 

Tomas har landbrugs- og miljøvejlederuddannelse, men arbejder nu i SFO i Hakadal. Desuden arbejder han med alternativ skoledag, hvor børn med særlige behov bliver undervist på gården og deltager i det praktiske arbejde.

 

Kjell har handels-, serverings- og landbrugsuddannelse. Han arbejder nu med "Grønt arbejde" i samarbejde med Miljøhuset Gnisten og NAV Nittedal.

 

Tomas fortæller

 

Tomas fortalte og viste rundt

Tomas fortalte os rigtig meget om deres farm og boer-geder, som de avlede mht. kødproduktion, ikke mælk.

 

Og så fik vi lov til at smage pølser lavet af gedekød. De smagte rigtig godt og af mere, men blev kun budt rundt én gang (ØV), selv om fadet var fyldt med flere pølser.

 

Tomas reddede et gedekid

Vi hørte også historien om, hvordan Tomas d. 9. maj 2012 havde reddet et gedekid ved at give det stød via elektrisk hegn.

 

Boer-geden 8398 havde fået trillinger. Efter fødslen var hun så svimmel, at hun kom til at lægge sig på det ene kid. Da Tomas kom til, lå kiddet helt livløst. Han prøvede at blæse luft ind og give hjertemassage i 3 min. Men intet hjalp. Derefter lagde han gedekiddet i en balje og erklærede det dødt.

 

Få dage før havde Tomas været på et førstehjælpskursus, hvor han havde lært om hjertestarter. Han kom i tanker om, at han havde elektrisk hegn. Han tog gedekiddet under armen og løb hen til det sted, hvor der var et strømhåndtag. Satte håndtaget på gedekiddets hjerte. Der gik nogen krampetrækninger igennem dyret. Ved 2. forsøg gispede det, ved 4. forsøg begyndte det at puste.

 

Endelig efter 5. forsøg begyndte gedekiddet at ånde frit. Og efter et par timers varme, vågnede det. Desværre ville moderen ikke kendes ved det. Gedekiddet har fået navnet "Tassen" og adskiller sig fra de andre med en hvis snude. Nu græsser den sammen med de øvrige i flokken.

 

Toiletbygning

 

Indenfor 

 

Vi blev vist rundt på farmen, hvor der var masser af dyr, en gårdbutik og et lille hus med toilet og vask.

 

Gårdbutikken var bygget på "pæle", dvs. der var luft under gulvet, en slags køleelement. Også praktisk i det skrånende terræn.

 

Toiletbygningen var tilegnet campister, mulighed for at bruge et gammeldags WC (dass) og et rum ved siden af med et vaskefad og plads til påklædning.

 

Boer-geder

Boer-gederne stammer fra Sydafrika, og ordet "boer" betyder bonde. I hjemlandet har man drevet systematisk avl på denne race i over 50 år, og det vigtigste mål er at forbedre kødproduktion og kvalitet.

 

Denne race findes i mange forskellige farver, men i store dele af verden er den kun godkendt som hvid med et brunt hoved, eller ensfarvet rød. Alligevel bliver der ind imellem født geder med andre farver.

 

Boer-geder er store og tunge. De kan fint veje 80 kg, bukkene 130 kg. De er udvoksede i en alder af 3 år. Boerne har et omgængeligt og meget roligt væsen.

 

Tomas og Kjells gedeflok består både af fuldblods boer-geder og en krydsning af boer og nubisk ged (er mere langbenet).

 

Gederne er via Danmark importeret fra New Zealand og Tyskland. I avlsarbejdet bruger man kun krydsningsdyr på mor-siden, bukken skal som regel altid være fuldblods for at sikre, at man i hvert led øger racerenheden på afkommet.

 

Pasning af boer-gederne

Deres klove vokser med forskellig hastighed, både individuelt betinget og afhængig af underlaget, de går på. Nogle skal have klovene beskåret hver 2. mdr., andre kun 3 gange om året.

 

Forår, sommer og efterår skal de behandles mod lus og snyltere (om nødvendigt). Ved at undgå, at de græsser det samme sted hele sæsonen, reduceres smittefaren. Desuden skal gederne vaccineres mod forskellige sygdomme.

 

Boer-gederne æder krat

Gederne er drøvtyggere med fire maver. Men deres høje kropstemperatur (39-39,5) gør, at de foretrækker at æde krat. I naturen kan gederne frit vælge, og her dækker de op til 80 % af deres behov på denne måde.

 

Derfor mener Tomas og Kjell, at de også bør tilbyde gederne denne kost. Men efterhånden som krattet er ædt op, må de ty til andet foder.

 

Sommeren er den nemmeste tid, hvor det gælder om at holde øje med græsmarkerne, sørge for ly imod uvejr, adgang til mineraler og vand mm. Gederne er ikke interesserede i frisk kløver, derfor har Tomas og Kjell valgt en standard græsblanding med mindst mulig kløver. De overvejer at blande deres egen såsæd, så de kan nærme sig gedernes behov mest muligt. Her har de bl.a. fået råd fra Danmark om, hvordan sammensætningen bør være.

 

Om vinteren, når det er svært/umuligt med græsning pga. sne, er det en god ide på forhånd at få fat i usolgte juletræer, gran og kviste. Her er halm også en god kilde til fiberrig kost. De sidste par vintre har Tomas og Kjell erstattet kraftfoder med bygkorn, suppleret med mineraltilskud. Gederne ser ud til at trives godt med dette.  

 

Kilde: www.glittre.no

Her kan du læse mere, og se deres egne fotos fra Glittre Gård.

 

Akershus

 

Akershus

 

 

 

Akershus er en af Norges vigtigste fæstninger

Audun kørte os herefter tilbage til Oslo, hvor vi skulle mødes på en italiensk restaurant og spise sammen om aftenen.

 

Det betød nogle fritimer, som jeg udnyttede til et besøg på Akershus fæstning. Vidste godt på forhånd, at det sene eftermiddagstidspunkt ville betyde, at alt var lukket.

 

Man kunne kun vandre rundt på fæstningsområdet udenfor. Men det var alligevel rigtig spændende og smukt, en kanon udsigt over fjorden.

 

Akershus slot og fæstning i Oslo

Akershus Fæstning blev grundlagt i 1299 af Håkon V Magnusson og blev ombygget af Chr. 4.

 

Nu er det mest muligt ført tilbage til oprindeligt udseende, især indenfor. Det var her, dronning Margrethe 1. boede.

 

På fæstningsområdet ligger Akershus Slot med tilhørende Slotskirke, Hjemmefrontmuseet og Forsvarsmuseet. Akershus Fæstning har mange gamle brostensbelagte gangstier, stentrapper og spændende bygninger.

 

Akershus har overlevet flere belejringer og er aldrig blevet indtaget med magt af en fjendtlig hær, men blev overgivet til tyskerne i 1940.

 

Fæstningen ligger i naturskønne omgivelser lige ved Aker Brygge og Rådhuset. Området egner sig vældig godt til afslapning. Her er mange udsigtspunkter over Oslos centrum og Oslofjorden. Balsam for sjælden at vandre rundt her.

 

Lækker mad

 

Farvel og tak for denne gang

 

Aftensmad på Eataly, Aker Brygge i Oslo

Vi skulle mødes på den italienske restaurant Eataly kl. 19.30. På et af TEAM møderne på Kirkeby skole havde vi kigget menukort og krydset af, hvad vi hver især gerne ville ha' at spise.

 

Der var således bestilt bord og mad i forvejen, og en del fra Kirkeby skole deltog sammen med alle os udlændinge.

 

Vi havde en rigtig sjov og dejlig sammenkomst, kulinarisk velsmagende og med masser af dejlig snakken og fortælle vittigheder. Aftenen sluttede med en drink på pubben i Karl Johan Gate.

 

Da vi kom tilbage til hotellet ved 23.30 tiden var der høj "tekno" musik i nabolaget (natklub). Jeg kun bare ikke falde i søvn, og blev mere og mere irriteret.

 

Ved to-tiden stod jeg op, spurgte i receptionen om, hvornår musikken ville stoppe. De sagde ved tre-tiden.

 

De var faktisk villige til at give mig et andet værelse, som ikke vendte ud mod natklubben, men det ville jeg ikke, mente nok jeg overlevede den times tid.

 

TORSDAG 17. MAJ 2012 - Norges Nationaldag

 

Norges nationaldag

 

Norges nationaldag

 

Norges nationaldag

 

Norges nationaldag

Norges Nationaldag er 17. maj og fejres i stor stil i hele landet. Dagen er præget af mange traditioner og nordmændenes glæde over selvstændighed. Man pynter sig med sløjfer og bånd i farverne rød, hvid og blå (flagets farver). Man klæder sig også i den lokale folkedragt. Om formiddagen er der optog, og om eftermiddagen hygges der med samvær, lege og konkurrencer, pølser, is og kage.

 

Den 17. maj 1814 underskrev kong Christian Frederik Norges grundlov, som dagen forinden var blevet vedtaget i Rigsforsamlingen på Eidsvoll. Indtil 1905 var Norge dog tvunget til at indgå en union med Sverige. De fik dog lov til at beholde deres nye grundlov, og sikrede sig en høj grad af selvstyre i denne periode.

 

17. maj optog

Det har været en tradition siden midten af 1800 tallet, at alle børn og musikanter deltager i et optog, samtidig med at de vifter med det norske flag. man følger bestemte ruter, og optoget er organiseret, så børnene går sammen med deres klassekammerater. De forreste bærer et banner, hvor skolens navn / klasse er nævnt. Undervejs synges der 17. maj sange, bl.a. Norges nationalmelodi "Ja, vi elsker dette landet".

 

Optoget i Oslo går bl.a. forbi kongeslottet, hvor den norske kongefamilie står og vinker fra balkonen. Dette optog anføres af Hans Majestæt Kongens Garde, som spiller på fløjte, tuba og trommer.

 

2 timer langt optog i Oslo

Vi var så heldige, at vi først kunne komme med et fly hjem kl. 20, så vi ville se optoget i Oslo. Det startede ved Aker Brygge kl. 10, og fra de første kom, til de sidste havde passeret, gik der 2 timer. Det var vildt.

 

Bagefter møvrede vi os gennem menneskevrimlen op til kongeslottet. Der var tæt og "sort" af folk. Lige før slottets balkon sænkede fanebærerne deres faner, kongen tog hatten af og hilste på dem, herefter hævedes fanerne igen. Imponerende og meget festligt at overvære.

 

Det var ganske umuligt at finde en siddeplads på de mange fortovscaféer i nærheden af kongeslottet. Så vi nøjedes med en pølse i forbifarten og fandt en sidegade, hvor vi kunne nyde en øl og kigge på de mange forbipasserende.

 

Sidst på eftermiddagen tog vi lyntoget til lufthavnen Gardermoen, og havde en hurtig hjemtur. Flyveturen tog kun 45 min., så vi ankom lidt før forventet.

 

TAK til alle deltagere for en meget spændende, oplevelsesrig og dejlig tur i det norske.

 

 


 

Hanne Thoms, DK 6070 Christiansfeld, © Copyright 2012